12 Şubat 2016 Cuma

Sınava girecek olan çocuklarda beslenme :)



Gazeteler ve dergilerden önce burada paylaşmak istedim :)


Çocuk beslenmesinde en önemli nokta şüphesiz ki bütün bir yıl hazırlanılan ve başarı odaklı olarak çalışılan sınavlar. Sınav dönemlerinin yaklaşmasıyla ailelerinde çocukların sınav dönemlerinde beslenmesi ile ilgili bilgisinin olması oldukça önemli.
Sınav zamanı beslenmesi çocuğun sınav sırasında dikkatinin dağılmaması, soruları doğru okuyup anlayabilmesi ve sınav süresi boyunca hiçbir şey yemeğini düşünürsek şeker dengesinin kuvvetlice sağlanabilmesi için oldukça önemlidir.

Bu dönemde çocuklara o zamana kadar yemedikleri ve yeni bir tat olarak sunulacak olan hiçbir besin tükettirilmemelidir. Çocukların sınav günlerinden önce kesinlikle daha önce4den yediği ve bilgi besinleri tüketmesi hatta o zamana kadar yedikleri besinleri almaları istenir. Özellikle gaz içeriği yüksek olan brokoli karnabahar, nohut, barbunya, kuru fasulye gibi yiyecekler çok tavsiye dilmez. Gazlı içeceklerden de uzak durmaları istenmektedir. Bu dönem de mümkün olduğunca çok tuzlu ya da çok şekerli yiyecekler vücut dengesini olumsuz etkilediğinden tüketilmesi istenmeyenler arasındadır.

Kahvaltı çocukların olmazsa olmazıdır ve kahvaltı mutlaka dengeli olarak yapılmalıdır. Çocukların fiziksel aktivitesinden zihinsel algılamasına kadar pek çok noktada kahvaltının etkisi büyüktür. Kahvaltı yaparak sınava giren çocukların yapmayanlara göre daha fazla başarı gösterdiği araştırmalar arasındadır. Kahvaltıda özellikle şeker ve şekerlemelerin tüketilmesi ise kesinlikle önerilmez. Çünkü bu durum çocuğun sınava girmeden önce yükselen şekerinin sınav esnasında düşmesine ve dikkatinin dağılmasına bir süre sonrada uyku halinin basmasına neden olacaktır. Çocuk sınav süresince bu durumu tekrar bir besin alamayacağı için atlatamaz ve gereken başarı ve konsantrasyonu gösteremeyebilir. Genellikle sınav öncesi günde bağırsaklarını çok bozacak ya da tamamen çalışmasına etki edecek gıdalar da tükettirilmez.
Çocukların sınav öncesi günde balık et ya da tavuk tüketmeleri yanında mutlaka bir kaç dilim esmer ekmek almaları ve bol yeşillikli salata tüketmeleri istenmektedir. Salata mide ve bağırsak sistemlerini dengede tutar ve toparlanmasına yardımcı olur.

Kahve ve çayın fazla tüketilmesi uykusuzluk problemine neden olabilecektir. İçerdikleri kafein miktarı nedeni ile uyarıcı etki yapan bu içecekler sınav günü öncesinde çocuklara tavsiye edilmez. Sınav günü öncesi tüketilmesi tavsiye edilen en önemli içecek sudur. Su 2 litreye yakın tüketilebilir.

Sınav sonrasında ise çocuklara mutlaka dikkatlerini toparlamaları ve günü zinde geçilebilmeleri için protein ağırlıklı bir beslenme yaptırılmalıdır. Et ve et gurubundan bir besin ile salataları ve ara öğün olarak meyve ve yoğurtları tüketilerek güne devam etmeleri sağlanmalıdır. Bu dönemde çocukların en önemli zindelik belirleyicileri uykudur. Özellikle büyüme hormonunun salındığı 22 ve 1 arasındaki saatlerde çocukların uykuda olması ve toparlanmaları sabah daha dinç ve zinde uyanmalarına neden olacaktır. Uyku kadar yatmadan önce tüketilen besinde en önemliler arasındadır. Özellikle yatmadan hemen önce meyve tüketen çocuklarda sabah şeker düşüklüğü gözlene binilir. Bu nedenle yatmadan önce sadece süt ve ya badem tarzında bir ara öğünle çocukların ertesi gün ki sınav programına hazırlanmaları sağlanabilecektir. Ancak sınavdan bir gün önceki gün içinde tüketmeleri gereken 3 orta boy büyüklükte meyvenin de unutulmaması gerekir.
Yazması benden uygulaması sizden :) Sağlıkla ve formda kalın :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder